Spreader in ruim van schip gevallen bovenop geladen containers

Op een terminal in Rotterdam-Maasvlakte is zojuist een 40ft container in een groot containerschip geladen. Tijdens het ophieuwen van de lege spreader, haakte een van de flippers onder een deel van het vaartuig. Door de hoge snelheid kwam de spreader bijna in verticale positie, de hijskabels gleden van de schijven en werden afgesneden. De lege spreader viel in het laadruim en landde op meerdere reefercontainers. De spreader, de scheepsconstructie en meerdere containers werden hierdoor zwaar beschadigd. Onder andere de gevallen spreader was door de dakpanelen gebroken van een container geladen met grote bevroren garnalen.

Wij zijn aangesteld namens de containerterminal. In overleg met experts optredend namens de bevrachter en ladingeigenaren is divers bergingsmaterieel naar de kade gebracht. Met alle betrokken kraanteams is een bergingsplan besproken en is de beschadigde spreader uit het laadruim gehesen. Vervolgens werd de berging van alle beschadigde containers uitgevoerd en naar een overslagplaats getransporteerd, waar de rederij al vervangende reefercontainers verzorgd in een poging de lading te redden. Wij waren volledig betrokken bij de berging en het ompakken van de lading.

Later is de omvang van de schade aan het schip, de containers, de lading en de spreader onderzocht en gerapporteerd inclusief kostenraming.
Vergelijkbare gevallen worden vrij frequent behandeld door Marintec Expertise.